mENU TAB

Get This Wan Hazel tutirial Wan Hazel cerita Wan Hazel menarik Wan Hazel Facebook

Followers

Dec 15, 2015

Shot and Angle Storyboard

Assalamualaikum..hehe

ni nak habaq mai..semalam kami present tentang animatic Storyboard..dalam pada tu jugak..kami kene hantar kami punya esaimen Shot and Angle for Film and Storyboard..hehe ini yang bestnye..buat sekejap je..tak sampai sehari pon..haha setengah hari je dahh siap..semua sebab dapat group yang best.. izati anuar dan akmal..haha semua buat kerja masing2..seronok..present pon madam cakap good..!

jom tengok video kami..hehe


haha apa macam..? best..? kalau dahh tengok tu boleh laa sambil2 belajar sekali..sebab iP pon sambil buat tu sambil belajar..hehe baru tawu apa guna shot2 ni semua..

hehe ini je nak share..thank you semua..!

Storyboard Animatic

Assalamualaikum..

hehe semalam baru je lepas present Storyboard animatic ni..seronok buat animatic ni..tapi banyak kerja nya yang nak kene buat..

1 - buat short story
2 - Sketch thumbnails
3 - Rough sketch storyboard
4 - Colour storyboard
5 - Voice recording
6 - Animatic

haha cerita kami tentang seorang budak kecil bernama Alice dan kucing nya Frankie.. Alice terjumpa sebiji buah yang berwarna pink..then dia makan..dan tiba-tiba..!!!

haha sama2 kita saksikan yaaaa



Full ShortFilm TMW ( Through My Window )

Assalamualaikum 
setelah TIGA minggu kami berhempas pulas berlawan dengan gajah bergaduh dengan kambing tertumbuk muka anjing jatuh dan bangkit dah jatuh ditimpa tangga turun dan naik bertungkus lumus bersusah payah.. akhirnya Shortfilm kami sudah siap. tepat pada masanya dan kami Present Final Video Production dengan hati yang gembira..lagi2 bila dapat tengok Madam Jessifa pon seronok tengok ShortFilm kami..

mohh laa kita tengok tonton dan saksikan ShortFilm yang tak seberapa dari kami ni..


THROUGH MY WINDW

Haa begitu laahh filem pendek kami..bukan senang nak buat..hope dapat laahh A subjek ni haa..hehe

Credit dan terima kasih kepada :
Atwapi Bin Adi
( DVD menu editor )
terima kasih sebab tolong kami burn nate ni dalam DVD dan buat DVD menu..

Alhamdulillah settle 1 kerja..
3 lagi kerja menanti disana
di sana menanti di sini menunggu
- Digital Audio Production -
- Acting -
- Career Guidance -

Okay itu sahaja nak cakap untuk kali ini...
Assalamualaikum

Dec 13, 2015

Potret Sketching Using Pencil

Assalamualaikum..

ni nak cerita ni haa..bukan setakat kena lukis untuk final je..tapi..kami jugak kene lukis potret guna pensil..guna macam2 jenis pensil..sampai laahh jadi..haha Mr.M bagi A4..tapi kami kene lukis dalam a3..memang susah..sebab nak kene besarkan gambar tu..haha aspek yang penting is..tone warna dy tu kene jaga..baru laahh nampak real n sama macam dalam gambar..haha alhamdulillah 1 dahh siap..lagi satu je lagi nak kene buat..mohon sempat hantar sampai jumaat ni..hehe

haaa ini laahh hasilnya yang iP lukis tu..
molek dahh ni rasanya...

ini asalnye dalam a4 yang sir bagi.
ini hasil yang iP lukis..!
haha macam mana..? okay tak.. tapi tu belom cukup siap sangat..nak kena tambah lagi sikit dekat kepala tu haa..jangan risau..nak siap dahh tu..haha

Dec 12, 2015

Trailer TMW ShortFilm ( Through My Window )

Assalamualaikum..

inilahh Final Projek class Digital Video Production.. we should buat 1 filem pendek yg creatif lagi bijak sana haa..Tapi sebelum kita tengok short filem dy..kita kene tengok dia punya Trailer dulu..baru laahh korang rasa tertanya-tanya apa akan terjadi kepada watak utama ni haa..
haha aku sendiri tengak trailer ni berpuluh kali.. seronok

jom kita tengok trailer dia kita kat bawh ni haa.. 


haa macam mane..mesti tertanya-tanya kan..haha
kalau korang semua nak tengok Full dy..tekan link kat bawah ni haa..
sudah pasti anda tidak akan sunyi dan bosan.. haha


haa thats all for today..hope you're enjoy it..!


Dec 10, 2015

Final idea Figure Desing

Assalamualaikum..

haa hari tu dahh post tentang 5 human  pose dan 5 animal.. so kali ni nak share pulak tentang idea iP untuk gabungan haiwan dan manusia..alhamudulillah tunjuk je dah dapat cop..lepas ni nak kena lukis dekat a3 then warna pulak..ni yang susah ni kalau tak jadik..habis arr susah..nak kene buat lagi haa.. bukan senang..nak buat kat ketas a4 pon susah.,lagikan nak buat dekat ketas besa bapak tu haa..

mohh laa kita tengok dan lihat dan saksikan apa yang iP lukis..sebab hari tu kan lukis kelawar and manusi.. so ini lahh jadinya




itu yang tak diterima..tapi..ini kalilahh..! yang dapat cop...!

nampak tak cop kat tepi tu..? haha


haha tak berapa nak cantik pon..tapi okay laahh bagi yang amatur ni haa..hahaha.. lepas ni next step pula..lukis dalam a3..

 apa akan jadi.........




Sedutan Short Film ( Video Production Class )

Assalamualaikum..

haha kali ni nak cerita pasal short film.. Untuk kelas Digital Video Production kami kena buat satu short film..tak kesah laa jernal ape yang penting short film..haha..so hari ni IP nak share siket sedutan yang kami dahh buat..hehe setakat ni baru buat yang ini je..

tajuk dy
THROUGH MY WINDOW

video

dahh tengok kan..? haha so sama2 laahh kita tunggu untuk full short film dy nanti..haha

Dec 4, 2015

Video Class : How to Video

Assalamualaikum..

hari ni iP nak cerita tentang Digital Video Production..
Esaimen kedua ni kami kene buat Video How to :
How To kat sini maksud dy tutorial or cara2 dalam amil gambar or anything..kat sini iP buat cara2 ambil gambar guna iPhone..haha seronok tau buat nye..sehari je buat video ni..

mari sama2 tengok..dalam tengok2 tu boleh laa kita belajar sekali haa..hehe


macma mana..? seronok..?
haha ini saja yang iP mampu buat haa..
okay ini je nak post..hehe

Dec 3, 2015

Final Figure Design Sketch Animal and Human

Assalamualaikum..

hehe apa khabar semua..kali ni iP nak share tentang Figure Desing class..kan hari tu iP ada cerita tentang final kami..yang Mr.M briefing tu..so dalam susah senang tu..ip cuba laahh melukis..5 pose dan 5 animal..hehe alhamdulillah..dapat cop dahh..cuma yang idea tu belom dapat cop..sebab belom colour,.

hehe seronok buat ni semua..sebab kita dapat fantasikan idea kita.. haha seronok seronok..hehe

idea

idea

human poses

human poses ( dapat cop tu )


Animal ( siap dapat cop )



haha lepas ni nak share tentang idea iP yang dahh warna dan akan dapat cop..haha
selamat tinggal semua..

Dec 2, 2015

Acting Final Theater preparation

Assalamualaikum..

hai semua.. haha hari tu IP ade cerita pasal Theater kan..haha kali ni IP nak cerita preparation kami untuk theater nanti..haha kami nak buat prop rumah..haha buat daripada kotak je pon..tapi hasilnya membangga kan..hahah ini semua sebab kerja sama kita semua..hehe

tengah cat rumah

ni pulak buat pokok kelapa

rumah dahh nak siap

siket lagi nak siap

yeay dahh siap


haa..tengok prop je dahh seronok..tak sabar nak tengok teater nye..
so sama2 laahh kita tunggu teater kami nanti..
16 december 2015 
Bestari Hall 
2.30 p.m.

semua di jemput hadir..hehe

Nov 30, 2015

Theater Poster Idea

Assalamualaikum semua..

hehe..Acting class.. memang seronok..hari t men
yanyi..lepas tu buat acting guna topeng..haha memang seronok..kali ni kami kene buat theater pulak dahh.. so ini laahh idea untuk poster theater kami..cerita dy a little bit funny..
Tajuk dy 
MENANTU OH MENATU..!
sebuah keluarga Pok Pa dan Mak Bedah yang duduk dekat kampung ..anaknye Harun belajar dekat UK..tiba2 dapat surat..kata nya nak balik..siap nak bawak tunang org LONDON Julie namanya..haa lepas tu mula laaahh cerita dy..Julie ni belajar laahh macam2 dekat mak si harun ni..lepas tu ajar mak ayah harun bahasa omputeh,.haha tapi di akhir cerita ni ada sesua tu yang berlaku..kalau nak tahu.. tunggu laahh nnti IP upload video theater kami kalau kami dah buat persembahan nnti..hehe


haa ni barisan pelakon pelakon dan pengarah kami..
Director - Syakir Iqbal

Pok Pa - Anuar Ismail
Mak Bedah - Izati
Harun - Hakim
Julie - Athirah Azizi
Mak Leha - Jashila Dinie
Pak Amir - Ameer
Hassan - Syakir
Fatimah - Aazra
Atin - Amir
Mat - Faizal
Mael - Aslah

hehe ini saja setakat ni..tunggu tau theater kami nanti..

Nov 29, 2015

model potret drawing

Assalamualaikum

hari sabtu hari tu..Mr.M ada buat kelas untuk test drawing potret guna charcoal stick..haha bukan senang woo..nampak je macam senang..tapi payah jugak laa hhaaa..

model kene duduk depan then kami semua kene lukis pose dy..haha memang susah laa kan..tiru gambar pon tak jadi..ini lukis depan2 memang susah arr kan..ngan gerak2 lagi haaa..haha..tapi alhamdulillah iP berjaya jugak lukis even tak berapa nak jadi mukanya tu..tapi body posture nye dahh betol dahh..haha
Model Aazra zain

haha ini lahh hasil kami dari THE US
haha dalam2 susah melukis tu..seronok juga..sebab dy bagi masa dalam 3 jam je..lama tu tiga jam senanye..tapi dpt 3 jam pon tetap tak jadi jugak muka nya..kene practice part muka banyak2 kali..baru jadi..huhe

lepas ni kena buat final pulak..so lets focus on final..! hehe
ini je nak share..
bai bye

Nov 22, 2015

Digital Audio : Radio Commercial Assignment

Assalamualaikum..

haa haritu dahh cerita pasal Music Arrangement..
kali ni IP nak cerita pasal Radio Commercial pulak..esaimen kali ni kami kena buat Radio Commercial dalam bahasa melayu nye eklan radio haa..macam iklan Mee Ho Liaw..betol-betol Ho Liaw..haha

untuk kali ni IP buat iklan untuk sellection bola sepak malaysia.. haha buatnye pon tak seberapa..idea pon last minit..suara pon tak sedap..haha.. haha seronok juga buat bende ni.. sebab kita kena buat dekat dalam Studio Recording dekat tingkat 4..haha first time beb masok Studio recording..haha

haa korang cuba laa tengok iklan IP buat ni haa..tapi jangan amik serius pulak..jangan g amik borang pastu g sellection pulak..hehe


haha macam mane sodap..? so lepas ni final kami..kami kena masukan music or sound effect dalam video animation yg akan diberikan..haha nampak macam susah.. tp we should try..mesti seronok.. haha nantikan 

okay laahh setakat ni saje..hehe selamat tinggal...

Nov 18, 2015

Professional English Interview

Assalamualaikum..

ini ialah Poster Cover Magazine untuk Esaimen Interview for Professional English..


Untuk subjek Professional English 2 ni..kami kena Interview seorang yg pernah belajar dekat UniKL dan dah berjaya sekarang..hehe yang kami interview ni nama dy Hafizh..dy dulu amik Animation juga macam IP tapi sekarang dy dah jadi lecturer dekat sebuah collage..haha

seronok berkenalan dengan dy ni..peramah..selalu bagi nasihat dan kata-kata semangat dekat kami..ye laa sebab dy pon dulu belajar animation macam kami..senang berurusan dengan dy..interview pon sekejap je dahh settle..haha

Jemah tengah Interview

Camera man tu kawan dy..

tunggu Sir Hafizh sampai

haha masing2 baca soalan interview


antara kata2 semangat yg dy bagi..yg paling best arr kan,.
" Do everything we want, until we get it "
means buat je ape yang kita nak..n pasti kita akan dapat apa yang kita nak..

haa setakat ni jee laahh kot..
Jumpa lagi..

lEtaK gAmbAR dALam GaMbaR

assalamualaikum..
hye korang..haha..tengah malam semalam ade kawan mintak aja dia macam mana na edit gamba..haha..so hari nih akim buat laa siket tutorial..hope tutorial nih dapat bantu dye siket sebanyak..heee

...................................................................

oke..nih basic edited..heee..jom mula kan..

1 : memula mesti lahh kene open gamba an....
file > open > (pilih gambar) > open

2 : crop gamba
korang boleh guna macam2 tools contoh nyer Lasso tools dan Marquee tools..tapi untuk yang beginners better guna Marquee Tools laahh..untuk tutorial nih akim pilih Rectangular Marquee Tools..


korang crop laa ikut kesesuaian korang..dan korang akan nampak gamba korang akan ada titik2 macam dalam gambar atas nih..oke..?

3 : drag gamba 
mudah jek kejanyer..bawak gambar yang korang dah cut tuh ke gambar lain..korang gunakan Move tools
macam nih..


4 : buat strok
lepas korang dah drag gambar tuh..korang resize kan lah ikut kesesuaian korang..sekarang kita buat border..macam nih cara nya..
layer > layer style > blending options > stroke


1 - size ( untuk tebal dan nipiskan border korang)
2 - opacity ( korang boleh terang org gelapkan border tuh..)
3 - colour (untuk tukar warne)

5 : letak shadow
caranye lebih kurang jugak macam stroke td..heee
layer > layer style > blending options > drop shadow


1 - opacity
2 - angle (untuk tuka arah bayang2)
3 - distance (tukar jarak bayang2 dari gambar)
4 - size (besar kan saiz bayang2)

dan macam tuh laa seterusnya..letak laahh sebanyak mane gambar yang korang nak..ini hasilnya..


................................................................................

sekian terima kasih..
selamat mencuba..
dan terima kasih kerana membaca



Nov 6, 2015

Figure Design Final Briefing

Assalamualaikum..hehe
kali ni tak banyak sangat cerita.. pagi ni kelas Figure Desing dengan Mr.M yang comel..
heheh hari ni dy bagi briefing tentang final..ape yang kita patut buat untuk Final Projek nanti..

first kena buat 5 human poses
then kena buat 5 animal poses
then lepas tu kena gabungkan antara human dan animal tu..
then lepas dahh buat idea tu kena lukis dekat kertas A3 pula
then warna sama ada dengan water colour or colour pencil

bunyi macam seronok..haha tapi memang agak susah laaa..haha

baru masok kelas

Mr.M bagi contohh

lepas bagi contoh.. Mr.M senyum..haha

haa..idea pon dahh ada ni..IP ingat nak buat macam Human + Bat = not a Batman haha mungkin lagi extreme dari Batman..hehe
sama2 kita tengok apa Ip buat nanti yaa..hehe


Nov 4, 2015

Acting Mask Test

Assalamualaikum.. 

hehe jangan terkejut..ni laahh topeng yang IP buat untuk acting mask test nanti..hehe
sebelah harimau dan sebelah manusia..hehe kira macam harimau jadian..tapi tak berapa nak jadian..haha
kena buat guna softclay from plain mask..haha seronok buat nye..senang je guna softclay tu.. so ini lahh hasilnya..


haha ini laahh gambar2 ketika test tu..haha sodeh sebab markah tak tinggi..dan sebab jadi orang pertama kena test..so taktawu nak buat ape..tak dapat tengok org lain buat macam mana.. so terima saja laahh dengan redha apa yang dapat haa..

IP jadi harimau jadian

ni Tyra dy jadi Juwita and Mashitah


haha ini je laahh yang IP nak cerita..haha
tak tawu nak taip apa lagi...

Oct 31, 2015

video PSA esaimen MARA SPRM competition

Assalamualaikum..

hehe okay kali ni iP nak share iP punya Essaimen Digital Video Production.. this is first essaimen.. kami kena buat video tentang SPRM anti rasuah..ini bukan setakat esaimen tapi kami juga masok pertandingan bawah MARA dan SPRM..hehe kalau menang haa..dapat rm3k tu..haha boleh makan setahun..haha


hehe okay..so ini laahh hasil video kami..haha agak funny dan seronok tengok..tengok banyak kali woo..hehe


macam mana..? seronok..? ahahha ini je laahh yang mampu...
selamat tinggal n terima kasih


Oct 25, 2015

Digital Audio : Music Arrangement

Assalamualaikum w.b.t.

haa kali ni nak share pasal benda ni pulak..! Music arrangement..kelas Digital Audio Production..
hehe seronok belajar subjek ni sebab we can make our own music or sound.

guna SOUNDTRACK PRO .. 
( tapi cuma ada dekat imac sahaja )

dalam tu dia ada bagi macam2 sound effct so we just arrange and make it become a sound or music..mudah je pon belajar dia..bila dapat buat jadi music tu memang seronok arr..hehe.. haa setakat ni ini saja lahh yg IP mampu buat haa..haha esaimen pertama..markah pon tak seberapa..sebab rupanya kalau buat dua music dalam 1 track tu yg markah banyak..huhe..

so cuba laa hangpa denga ape nye ni...


hehe mcm mane seronok..?! haha
kalau nak belajar lebih lagi pasal Soundtrack Pro ni..boleh laa korang belajar dekat SINI..

haa rasanya setakat ni je lahh kali ni..
good bye guys see you soon..!!


Oct 22, 2015

Acting Class Singing Test

Assalamualaikum..

heeh hari ni Ip nak cerita pasal acting class punya test..Singing Test..
haha nervous gile kot first time nyanyi depan org ramai..haha IP nyanyi lagu yang menginsafkan..lagu Summayyah..haha memang dari dulu suka lagu tu,.ingatkan nak nyanyi lagu rap..tapi takot nafas tak sampai..haha

lepas nyanyi tu..haha lega dia..tuhan saja laah yang tahu,,haha

sory laah gambar IP takde..sebab takde org nak tolong amikan..hehe

Ni azman..dy nyanyi lagu All of Me


Ni pulak zura..nyanyi lagu baldu biru katanya


haa..next lepas ni mask test pulak dahh..haha payah2..nak kena belakon jadi topeng yang kita buat tu..
so sama2 saksikan laahh nnti ya.hehe
 setakat ni saja..terima kasihhh...

Oct 16, 2015

Visiting ZOO Negara

assalamualaikum

hehe hari tu kelas Figure design..kami pergi ke Zoo Negara..haha firs time pergi zoo negara..terharu rasanya..haha.. dalam pada tengok member2 kat sana..tugas kami..kene melukis gambar member2 kami dalam tu..hahah guna charcoal..or pencil.. haha jom tengok perjalan kami dalam tu dan apa yang iP lukis..haha seronok pergi sana ngan kawan2..!

First haiwan kami jumpa ..jual jagung rupanya

Ingat comel arr gini..

Naim sangat berani dengan rama2

buat apa tu dengan zirafah..?

jangan kacau natang tu

haha okay ni pulak apa yang iP lukis masa jalan2 dalam zoo tu haa..haha tak berapa nak menjadi..tapi dapat cop..alhamdulillah laa..hehe

badak

swan

tapir

buffalo

pingguin

zirafahh..!

follow + dashboard

top











kod (shoutbox,livestream Facebook,exchange link,banner dll) anda

close