mENU TAB

Get This Wan Hazel tutirial Wan Hazel cerita Wan Hazel menarik Wan Hazel Facebook

Followers

Sep 20, 2015

Petronas Gallery KLCC

Assalamualaikum

Ni IP nak cerita, semalam our  figure design class pergi Petronas Gallery KLCC..
dekat sana dapat lahh kami tengok lukisan dan art2 artis Malaysia dan luar Malaysia yang ada dekat situ.. memang SUPERB arr art mereka ni haa.. dekat sane jugak sempat laa IP tangkap gamba art mereka ni sikit-sikit.. tengok ni.....


" OPHELIA "


Lady Ophelia is a noblewoman character in Shakespearean's Helmet' . through the 19th century , she became the theme and icon of many artist masterpieces. The legend has it that she fell into the river while picking flowers and slowly drowned and singing all the while. The artwork is part of the artist's repertoire of sculptures dedicated to water. Prior to its arrival in Kuala Lumpur, its has been to Rome in 2007/2011, Stra' in 2012, Vanice International Univcersity in 2013 and MoCA Shanghai in 2015


" CONSERVATION "
Draw with chacoal on wood
220 x 760 cm
in 2007


" HUMAN BAPTISME "

Human Baptisme Plaster in 1998
( yang ini style sebab kalau tengok dari depan muka dy nampak sedih tanpa tangan dan duduk dalam keadaan sedih )


" BREAKFIRST "

Breakfirst on white plaster made in 2000
( yang plaster2 ni semua takda tangan.. still tak faham apa yg cuba artis ni sampaikn..huhu )


" GISANT "

Gisant Plaster 2002
Gisant adalah perwakilan tokoh yang berbaring sering diukir atas kubur dan makam . Terkenal dibangunkan di eropah barat pada lewat zaman pertengahan dan terus wujud di Renaissance dan masa mortden

itu laahh antara yang IP minat dan dapat capture gambar sikit..hehe pergi sana bukan saja2 je.. Mr.M suruh lukis semula 2 arts yang mana kita suke/tertarik..IP ada laa jugak lukis " Baptisms " and " CONSERVATION " ..  okay tempat ni memang owesome.. bukan cuma untuk budak art saje, sesiapa pun yang datang sini mesti kagum dengan art2 meraka ni.. so boleh laa pergi ajak family..

Galeri Petronas ni bukan saja ade pameran art2 dari artis tapi sometimes meraka pon ade buat class drawing ataupon talk tentang art2 ni semua, fee pon tal mahal, so boleh laa pergi lahai..haha

credit to Mr.M 
( sebab bawa kami ke sini )

belanja gambar member

Sep 19, 2015

OnTheSpot Drawing Episod1

Assalamualaikum

Apa khabar anak2..? hehe this time nak share what am i learned tadi about gesture drawing. kali ni Mr.M akan panggil randomly model posing dekat depan then kami semua kena lukis pose yang dia (modeltadi) buat dekat depan tu haa..bukan senang2 nak lukis..dy akan bagi masa ikut kesukaran nak lukis pose tu..IP suka belajar macam gini sebab kita akan belajar melukis dalam masa yang singkat ( contohnye hanya 5 saat sahaja ) dan ada soul dalam lukisan tu.. means dalam lukisan tu kita dapat lihat ape reaksi betol model tu sama ada tengah sedih gembira berangan or whatever.

Lukis dekat kawasan luas..baru selesa

seronok belajar macam gini.. even tak lawa lukisan nya tapi kalau maksud dan sifat lukisan tu kita nampak, hehe berjaya arr tu..
ni ada lukisan2 yg amatur........ hehe

Along : 40sec
( berdiri ala ala hantu cina )
Popo : 5minutes
( duduk atas kerusi tangan atas peha macam pengantin kawin )

Halimatonnn : 50sec
( duduk macam tengah sedih )

Afiq : 25sec
( duduk kaki menjulur ke depan )

Naim : 3minutes kot haha
( posisi tengah tunggu orang datang sambil senyum ditengah malam )

Aslah : 60sec
 ( posisi penghadap tingkap sambil kecewa )

Tyra : berapa nth masa dy
( keadaan duduk tangan pegang bahu )
haa itu je laah yang kami buat masa tu.. tak mustahil boleh lukis dalam masa yang singkat.. keep drawing to get perfect drawing.. hehe 

thats all for this time. see u next time
Assalamualaukum

Sep 18, 2015

buad ayat kelip kelip

Salam Korang.



Hari nie akim nak ajar korang camne nak wat Ayat korang Kelip Kelip or Lip Lap Lip Lap or Blink Blink.

akim pun taw ramai yang dah taw..Tapi bagi New Blogger banyak perkara yang dia orang tak taw..So mengapa tidak berkongsi..Banyak dah tanya dengan akim pasal wat ayat kelip kelip nie..Law ada yang tanye g pasnie..akim akan kasi je link tutorial nie terus.hehehe.

So Jom Tutorial Senang je korang copy je Kod kat bawah nie..

---------------------

<blink> Ayat yang korang nak kelip kelipkan </blink>

-------------------

Dekat Ayat yang korang nak kelip kelipkan korang gantikanlah apa apa ayat yang korang nak wat lip lap lip lap tu.Tu je..


Selamat Mencuba

cara buad TRANSPARENT HEADER untuk blogspot

AssalamualaikuM

malam nih akim free tapi ta berape nak free laaa..ehehe..tapi tengah bosan kan..akim terfikir lak na ajar korang buad blog header transparent..sebelum nih ade jugak yang mintak akim buad kan..tapi sekarang akim na ajar cam mane nak buad "transparent blog header"..gune adobe photoshop jek..ta kire lah cs2 cs3 cs4 cs5 ke..janji adobe photoshope..keyh..

jom kite mulekan
tutorial kite

memule korang bukak laa adobe photoshop dulu
lepas tu korang click dekat file > new


yang warna purple dekat gamba uh ialah dye punyer setting untuk lebar dan tinggi..korang boleh ubah ikot korang punyer suke la eh..
dan pastikan dekat bahagian background contents (warna pink) korang letak transparent..


ini lah contoh bacground transparent..ade kotak-kotak siket eh..ehehe..



lepas tu..korang click file > open .. korang carik lah gamba yang korang na letak untok header korang..ni contoh gamba yang akim amek..lepas tu..korang boleh cut gamba tu gune magnatic lasso tool (warna orange) atau magik eraser tool (warne purple)..

ingatan : magik eraser tool just gunenyer untuk buang background yang laen wrne dengan gamba yang korang na cut..kalau same warne agak susah siket



oke..sekarang akim da transferkan gamba yang akim cut tadi ke layer header yang mula-mula tadi.. Ctrl + x untuk cut dan Ctrl + V untuk paste..lau korang na adjust size pulak..korang click dekat move tool (warne merah) then korang click kana dekat gamba tu..and click lak free transform..



oke..gamba da siap..sekarang korang boleh tambah text dekat header korang..macam contoh yang akim buad tuh..caranyer korang click dekat Horizontal type tool (warna purple) yang delat gamba tu..lepas tuh korang boleh ubah saiznye (click warna orange)..yang warne pink tu dye punyer layer..lau kotang na ubah mane mane layer korang..korang click lah dekat layer tu..lau korang ta click..ta kan boleh ubahnye..layer laen lah yang akan berubah nanti..

okeyh..semua dah selesaikan..akim dah ajar semua..so korang boleh laa tambah-tambah ape yang patut untuk cantekankorang punyer header.. akim tana edit banyak..so akim amik yang da siap jek..lebih kurang..gamba nyer jadi lah macam dekat bawah ni..


aha..da siap semua kan..lau dah siap..korang boleh save..yang paling penting korang save dalam bntuk .PNG atau pun .GIF ..tapi .GIF gamba korang ta berape na cantek laa..pecah-pecah..so better save dalam bentuk .PNG ..


okeyh..korang save dan tengok lah hasilnyer..

(try and error adalah perkare penting untuk kite berjaye)
''KATA KATA HIKMAH''

wahaha..oke..selamat mencuba semua..

bye..

Sep 17, 2015

cara buad search bar..

assalamualaikum..
yeay..!time untok tutoriallllll..!!
wahahha..tadi akim da cerite pasal kisah hidup akim..so..adil laaa..akim na buad tutorial pulak..ehehhe..kali nih akim na aja korang pasal blog..cara na buad search bar..ta tau search bar tuh ap..?kesian..ahaha..tengok bawah uh..contoh search bar..


oke..? da paham kan..?jom kite mula kan..!

bagi pengguna templete blogger and layout :
Dashboard > Layoout > Add a gadget
pilih HTML/javascript..then korang copy an paste code yang bawah nih..

bagi penggune templetes :
Dashboard > Templetes
macam biase..copy paste code bawah ni..

<form id="searchThis" action="/search" style="display: inline;" method="get"><input onfocus="if(this.value==this.defaultValue)this.value='';" value="Nak cari apa?" type="text" id="searchBox" onblur="if(this.value=='')this.value=this.defaultValue;" style="width: 150px;color:#636363;" vinput="" name="q"/> <input id="searchButton" value="Pergi" type="submit"/></form>.


copy and paste code tadi..dekat mane korang suke keyh..ehehe..korang nampak ta yang ad bold tuh..hah..dekat situ korang boleh tules ap korang suke..ahaha..

tutorial letak lagu dalam blog


assalamualaikum semue..
hehehe.. lame suda tak buat tutorial..hehehe..so ari nih akim na aja korang letak lagu dalam blog..sebab ari tuh ad member mintak akim tolong aja kan..yang akim aja nih basic jek keyh..ta semua lagu yang korang na ade..hehe..cara die senang jek..

pertama :
pergi ke link fullmusik



oke..da carik da lagu..kalau korang klik dekat lagu yang korang na tadi tuh..korang akan nampak page macam dekat bawah nih..nampak kotak warne puteh tu..?itu html code..korang copy taw..



wahaha..now..bukk blogger korang then
dashboard > design > page elements > add a gadget > HTML / java script
then paste dekat situ..klik save..
and preview dlu..baru save lg skali..

daaa siap...!mudah jek kan..oke..selamat mencube.!
assalamualaikum....

Sep 16, 2015

cursors effect kelip-kelip


assalamualaikum

hye korang..wahaha..hari nih akim na ajar korang buad bling-bling dekat cursors korang..akim na buad tutorial nih sebab ade permintaan dari kawan akim..ehehe..


oke..sekarang kita boleh mulakan tutorial..eheheh..

macam biasa laaa..korang copy code dekat bawah nih..then paste dekat..

dashboard > desing > page elements > add a gadget > HTML/java script

<noscript></noscript><!-- --><script type="text/javascript" src="http://www.freewebs.com/p.js"></script><script type="text/javascript">

// <![CDATA[



var colours=new Array("#ff0080", "#ff0080", "#ff0080", "#ff0080", "#ff0080"); // colours for top, right, bottom and left borders and background of bubbles



var bubbles=12; // maximum number of bubbles on screen





/****************************



* JavaScript Bubble Cursor *



* (c) 2010 mf2fm web-design *



* http://www.mf2fm.com/rv *



* DON'T EDIT BELOW THIS BOX *



****************************/



var x=ox=400;



var y=oy=300;



var swide=800;



var shigh=600;



var sleft=sdown=0;



var bubb=new Array();



var bubbx=new Array();



var bubby=new Array();



var bubbs=new Array();





window.onload=function() { if (document.getElementById) {



var rats, div;



for (var i=0; i<bubbles; i++) {



rats=createDiv("3px", "3px");



rats.style.visibility="hidden";





div=createDiv("auto", "auto");



rats.appendChild(div);



div=div.style;



div.top="1px";



div.left="0px";



div.bottom="1px";



div.right="0px";



div.borderLeft="1px solid "+colours[3];



div.borderRight="1px solid "+colours[1];





div=createDiv("auto", "auto");



rats.appendChild(div);



div=div.style;



div.top="0px";



div.left="1px";



div.right="1px";



div.bottom="0px"



div.borderTop="1px solid "+colours[0];



div.borderBottom="1px solid "+colours[2];





div=createDiv("auto", "auto");



rats.appendChild(div);



div=div.style;



div.left="1px";



div.right="1px";



div.bottom="1px";



div.top="1px";



div.backgroundColor=colours[4];



div.opacity=0.5;



if (document.all) div.filter="alpha(opacity=50)";





document.body.appendChild(rats);



bubb[i]=rats.style;



}



set_scroll();



set_width();



bubble();



}}





function bubble() {



var c;



if (x!=ox || y!=oy) {



ox=x;



oy=y;



for (c=0; c<bubbles; c++) if (!bubby[c]) {



bubb[c].left=(bubbx[c]=x)+"px";



bubb[c].top=(bubby[c]=y)+"px";



bubb[c].width="3px";



bubb[c].height="3px"



bubb[c].visibility="visible";



bubbs[c]=3;



break;



}



}



for (c=0; c<bubbles; c++) if (bubby[c]) update_bubb(c);



setTimeout("bubble()", 40);



}





function update_bubb(i) {



if (bubby[i]) {



bubby[i]-=bubbs[i]/2+i%2;



bubbx[i]+=(i%5-2)/5;



if (bubby[i]>sdown && bubbx[i]>0) {



if (Math.random()<bubbs[i]/shigh*2 && bubbs[i]++<8) {



bubb[i].width=bubbs[i]+"px";



bubb[i].height=bubbs[i]+"px";



}



bubb[i].top=bubby[i]+"px";



bubb[i].left=bubbx[i]+"px";



}



else {



bubb[i].visibility="hidden";



bubby[i]=0;



return;



}



}



}





document.onmousemove=mouse;



function mouse(e) {



set_scroll();



y=(e)?e.pageY:event.y+sleft;



x=(e)?e.pageX:event.x+sdown; }





window.onresize=set_width;



function set_width() {



if (document.documentElement && document.documentElement.clientWidth) {



swide=document.documentElement.clientWidth;



shigh=document.documentElement.clientHeight;



}



else if (typeof(self.innerHeight)=="number") {



swide=self.innerWidth;



shigh=self.innerHeight;



}



else if (document.body.clientWidth) {



swide=document.body.clientWidth;



shigh=document.body.clientHeight;



}



else {



swide=800;



shigh=600;



}



}





window.onscroll=set_scroll;



function set_scroll() {



if (typeof(self.pageYOffset)=="number") {



sdown=self.pageYOffset;



sleft=self.pageXOffset;



}



else if (document.body.scrollTop || document.body.scrollLeft) {



sdown=document.body.scrollTop;



sleft=document.body.scrollLeft;



}



else if (document.documentElement && (document.documentElement.scrollTop || document.documentElement.scrollLeft)) {



sleft=document.documentElement.scrollLeft;



sdown=document.documentElement.scrollTop;



}



else {



sdown=0;



sleft=0;



}



}





function createDiv(height, width) {


var div=document.createElement("div");


div.style.position="absolute";


div.style.height=height;


div.style.width=width;


div.style.overflow="hidden";


return (div);


}



// ]]>


</script>

#ff0080 : korang boleh tuka ikut warne yang korang nak..

oke..then save..da siap..
selamat mencuba..!!

bye..
papai..
assalamualaikum..

follow + dashboard

top











kod (shoutbox,livestream Facebook,exchange link,banner dll) anda

close