mENU TAB

Get This Wan Hazel tutirial Wan Hazel cerita Wan Hazel menarik Wan Hazel Facebook

Followers

Sep 18, 2015

cara buad TRANSPARENT HEADER untuk blogspot

AssalamualaikuM

malam nih akim free tapi ta berape nak free laaa..ehehe..tapi tengah bosan kan..akim terfikir lak na ajar korang buad blog header transparent..sebelum nih ade jugak yang mintak akim buad kan..tapi sekarang akim na ajar cam mane nak buad "transparent blog header"..gune adobe photoshop jek..ta kire lah cs2 cs3 cs4 cs5 ke..janji adobe photoshope..keyh..

jom kite mulekan
tutorial kite

memule korang bukak laa adobe photoshop dulu
lepas tu korang click dekat file > new


yang warna purple dekat gamba uh ialah dye punyer setting untuk lebar dan tinggi..korang boleh ubah ikot korang punyer suke la eh..
dan pastikan dekat bahagian background contents (warna pink) korang letak transparent..


ini lah contoh bacground transparent..ade kotak-kotak siket eh..ehehe..



lepas tu..korang click file > open .. korang carik lah gamba yang korang na letak untok header korang..ni contoh gamba yang akim amek..lepas tu..korang boleh cut gamba tu gune magnatic lasso tool (warna orange) atau magik eraser tool (warne purple)..

ingatan : magik eraser tool just gunenyer untuk buang background yang laen wrne dengan gamba yang korang na cut..kalau same warne agak susah siket



oke..sekarang akim da transferkan gamba yang akim cut tadi ke layer header yang mula-mula tadi.. Ctrl + x untuk cut dan Ctrl + V untuk paste..lau korang na adjust size pulak..korang click dekat move tool (warne merah) then korang click kana dekat gamba tu..and click lak free transform..



oke..gamba da siap..sekarang korang boleh tambah text dekat header korang..macam contoh yang akim buad tuh..caranyer korang click dekat Horizontal type tool (warna purple) yang delat gamba tu..lepas tuh korang boleh ubah saiznye (click warna orange)..yang warne pink tu dye punyer layer..lau kotang na ubah mane mane layer korang..korang click lah dekat layer tu..lau korang ta click..ta kan boleh ubahnye..layer laen lah yang akan berubah nanti..

okeyh..semua dah selesaikan..akim dah ajar semua..so korang boleh laa tambah-tambah ape yang patut untuk cantekankorang punyer header.. akim tana edit banyak..so akim amik yang da siap jek..lebih kurang..gamba nyer jadi lah macam dekat bawah ni..


aha..da siap semua kan..lau dah siap..korang boleh save..yang paling penting korang save dalam bntuk .PNG atau pun .GIF ..tapi .GIF gamba korang ta berape na cantek laa..pecah-pecah..so better save dalam bentuk .PNG ..


okeyh..korang save dan tengok lah hasilnyer..

(try and error adalah perkare penting untuk kite berjaye)
''KATA KATA HIKMAH''

wahaha..oke..selamat mencuba semua..

bye..

No comments:

follow + dashboard

top











kod (shoutbox,livestream Facebook,exchange link,banner dll) anda

close