mENU TAB

Get This Wan Hazel tutirial Wan Hazel cerita Wan Hazel menarik Wan Hazel Facebook

Followers

Nov 18, 2015

lEtaK gAmbAR dALam GaMbaR

assalamualaikum..
hye korang..haha..tengah malam semalam ade kawan mintak aja dia macam mana na edit gamba..haha..so hari nih akim buat laa siket tutorial..hope tutorial nih dapat bantu dye siket sebanyak..heee

...................................................................

oke..nih basic edited..heee..jom mula kan..

1 : memula mesti lahh kene open gamba an....
file > open > (pilih gambar) > open

2 : crop gamba
korang boleh guna macam2 tools contoh nyer Lasso tools dan Marquee tools..tapi untuk yang beginners better guna Marquee Tools laahh..untuk tutorial nih akim pilih Rectangular Marquee Tools..


korang crop laa ikut kesesuaian korang..dan korang akan nampak gamba korang akan ada titik2 macam dalam gambar atas nih..oke..?

3 : drag gamba 
mudah jek kejanyer..bawak gambar yang korang dah cut tuh ke gambar lain..korang gunakan Move tools
macam nih..


4 : buat strok
lepas korang dah drag gambar tuh..korang resize kan lah ikut kesesuaian korang..sekarang kita buat border..macam nih cara nya..
layer > layer style > blending options > stroke


1 - size ( untuk tebal dan nipiskan border korang)
2 - opacity ( korang boleh terang org gelapkan border tuh..)
3 - colour (untuk tukar warne)

5 : letak shadow
caranye lebih kurang jugak macam stroke td..heee
layer > layer style > blending options > drop shadow


1 - opacity
2 - angle (untuk tuka arah bayang2)
3 - distance (tukar jarak bayang2 dari gambar)
4 - size (besar kan saiz bayang2)

dan macam tuh laa seterusnya..letak laahh sebanyak mane gambar yang korang nak..ini hasilnya..


................................................................................

sekian terima kasih..
selamat mencuba..
dan terima kasih kerana membaca



No comments:

follow + dashboard

top











kod (shoutbox,livestream Facebook,exchange link,banner dll) anda

close